“Temă pentru acasă”

Da, nu am scris de mult timp în categoria “Biblioteca mea” şi nu pentru că nu citesc nimic, dar din veşnica lipsă de timp, pregătiri de examen, susţineri de examen, aşteptarea rezultatelor, odihna binemeritată…

În luna mai, aşa cum mi-am şi promis, am citit dintr-o răsuflare cartea “Temă pentru acasă” de Nicolae Dabija. Am fost într-atît de captivată de tema tratată în acest roman (protagoniştii sunt inchişi în lagăre de muncă, unul din ele era numit “Lagărul morţii”), încît nu am putut suporta pereţii închişi ai casei şi am evadat in curte, pe scrînciob, pîna copiii jucăuşi nu m-au dat jos de acolo 🙂 Colţul de natură m-a făcut să mă simt liberă în tot sensul cuvîntului, împreună cu personajele principale cînd evadau din lagăre şi diferită atunci cînd erau din nou prinşi şi întorşi cu forţa.

Nicolae Dabija

Nicolae Dabija

Despre acest roman s-au relatat foarte multe, încît fiecare firicel de frază, din roman, a fost comentat şi  analizat cu perspicacitate. A fost organizat un soi de flashmob în ale cititului. Acest proiect a fost numit  Chişinăul citeşte o carte.
Drama deportaţilor nu are margini. Protagoniştii sunt puşi la încercare de către cele mai virile, groaznice şi invincibile situaţii ale acelor timpuri.
Vă recomand să citiţi această carte, deoarece este o epopee a literaturii autohtone.  Nu sunt persoana care preferă să citească despre război sau istorie, însă acest roman e o excepţie adevărată. E romanul care poartă cele mai fine subiecte ale supravieţuirii omului, ale rîvnei sociale, ale credinţei şi desigur ale demnităţii. Spre sfîrşitul lecturii, am încercat să raspund la întrebarea pusă de către autor “A fi om în viață e o artă sau un destin?” şi am înţeles că e una pur şi simplu retorică…

Advertisements

About Cristina Evtodii

https://www.facebook.com/cristinaevtodiiblog/ https://www.instagram.com/cristinaevtodii/
This entry was posted in Biblioteca mea and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to “Temă pentru acasă”

 1. Liuda says:

  Acest roman l-am citit de 2 ori, şi în curînd iar mă apuc de el. Am făcut la liceu o oră deschisă dedicată lui, unde l-am invitat pe Nicolae Dabija!!!
  Este romanul meu preferat!
  În noaptea de Craciun am citit 230 de pagini fără răsuflare, dar plîngeam şi plîngeam…
  Mulţumesc de postare (mulţumesc destinului că am intrat pe blog-ul tău) şi că am văzut articolul şi mi-am amintit iar de acest fenomenal roman!

 2. Mă bucur că sunt onorată cu acest mesaj, dar să îi mulţumim în primul rînd scriitorului pentru crearea unei perle a neamului nostru şi pentru alinarea noastră sufletească!

 3. Mia says:

  Am fost foarte fascinata de aceast roman,nemaipomenit de puternic asupra psihicului uman. Are calitatea de tamaduire sufleteasca si ne face sa ne punem unele intrebari,care poate niciodata nu le-am pus…Am citit romanul si il recomand tuturor este elixirul ce tamadueste ranile sufletului.

 4. Pingback: RETROSPECTIVĂ cu miros de carte 2011 | Cristina Evtodii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s