Moldova are cu ce!

Fotograf- Cristina Evtodii

Moldova are cu ce!
Orice moldovean moşteneşte măcar cîte un talent de la strămoşii noştri, care şi ei la rîndul lor posedau capacităţi inedite, ca cel de a construi şi a locui în peşteri…
Provenim dintr-un neam truditor, iubitor de pămînt şi ospitalier.
Ospitalier e şi locul în care ne-am născut, cu coline şi cîmpii de flori, cu specii rare de păsări, cu peisaje pitoreşti, care nu au fost explorate de prin timpurile stră-stră-strămoşilor noştri. Suntem datori acestui strugure de pămînt, fiindcă încă mai păstrează istoria. Poate de aceea judec la rece persoanele care pleacă din ţară pentru a avea un trai “decent” undeva departe de casă.
Te-ai născut aici, în familia ta, pentru că tot tu ai ales-o (O explicaţie a alegerii părinţilor şi locului de trai înainte de a ne naşte, am însuşit-o din cartea “Terapia de suflet” de Alina Alves Caria) sau dacă nu tu, atunci Dumnezeu ţi-a ales soarta! De ce fugim de ea ? De ce am devenit nişte persoane pur ingrate?
Mulţi dintre cei care au emigrat şi-au găsit nefericirea, ghinionul sau chiar moartea departe de casă.
De ce să nu valorificăm patria, mai ales atunci cînd ai ce şi cu ce ?!
De fiecare dată cînd vizionez  emisiunea “Asfalt de Moldova” pe JurnalTV, sufletul îmi devine răvăşit de sentimente profunde. Simt o dragoste intensă de ţara-mamă, o datorie şi în acelaşi timp sufletul meu strigă de durere cînd văd feţe bătrîne, neajutorate, care aşteaptă, la un colţ de gard, să le vină odraslele, acasă!
Oare toată viaţa ne vom goni după bani în străinătate? Dar cum rămîne cu cultivarea valorilor, acasă? Ştiaţi cîte locuri frumoase ascunde Moldova?
Rămîn perplexă după fiecare vizionare a emisiunii mai sus numite. Vă recomand să vizionaţi măcar acest reportaj accesînd link-ul de mai jos:

http://www.jurnaltv.md/#asfalt-de-moldova-7-august-276942

Păcat că turismul nu îşi găseşte locul într-o ţară atît de bogată în rezervaţii naturale şi peisaje irepetabile…

Advertisements

About Cristina Evtodii

https://www.facebook.com/cristinaevtodiiblog/ https://www.instagram.com/cristinaevtodii/
This entry was posted in Biblioteca mea, Reflectari and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s