Inteligenţa sau înţelepciunea ? Care pe care ?

Ne credem inteligenţi şi înţelepţi, dar puţini cunosc sensul real al acestor 2 cuvinte. Fiecare om e unic în felul său şi fiecare are experienţa la un capitol aparte. Anume dezvoltarea aceasta într-o direcţie anumită ne face inteligenţi. Inteligenţi sunt toţi cei care au un serviciu sau fac tot posibilul să îl capete. Inteligent e omul care se descurcă foarte bine într-un mediu/domeniu. Inteligenţa, conform teoriei lui H.E.Gardner- profesor universitar in Harvard, este multiplă şi anume de 10 tipuri: Inteligenţă lingvistică, Inteligenţă logico-matematică, Inteligenţă matematică, Inteligenţă muzicală, Inteligenţă spaţială, Inteligenţă corporalo-chinestezică, Inteligenţă naturistă, Inteligenţă interpersonală, Inteligenţă intra-personală şi Inteligenţă existenţială.

…şi totuşi, omul inteligent e şi înţelept ?

Cel care posedă inteligenţă, dar are insuficienţă de înţelepciune, e ca şi un pom fără roade! Testul IQ deja e demodat, lumea nu se conduce după acest coeficient, deoarece a fost demonstrat că o persoană cu un IQ mic se poate descurca în viaţă foarte bine şi invers. Pentru a trece cu brio şcoala vieţii nu e neapărat să cunoşti cîteva limbi străine sau să fii un şoarece de bibliotecă. Un exemplu perceptibil sunt buneii noştri, oamenii trecuţi prin experienţe devoratoare, care îşi manifestă inteligenţa prin înţelepciunea pe care o posedă cu măiestrie.

Immanuel Kant susţine : ” Inteligenţa unui individ se măsoară în cantitatea de incertitudini pe care e capabil să le suporte”, deci răzbim spre taina înţelepciunii şi conchidem că la baza acesteia trebuie să se stabilească o inteligenţă rigidă! Deci, aceste 2 calităţi indispensabile unui om cult, trebuie să existe într-o armonie perfectă!

Vreau să remarc finalul cu un citat de Marcel Proust, care totalmente concluzionează ideea mea “Înţelepciunea nu o primim. Trebuie să o descoperim pentru noi înşine în urma unei călătorii pe care nimeni nu poate să o facă pentru noi”.


Articol publicat şi pe http://www.allfun.md/index.php?page=projects&id=1311085037&sid=1311173209&pid=24229

Advertisements

About Cristina Evtodii

https://www.facebook.com/cristinaevtodiiblog/ https://www.instagram.com/cristinaevtodii/
This entry was posted in Reflectari and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s