Anatolii Puiu- Jurnalismul în vîltoarea proceselor integraţioniste!

Recent, am avut onoarea să fiu prezentă la o conferinţă de presă, susţinută şi de nişte crîmpeie din domeniul jurnalismului. Invitatul special a fost pămînteanul nostru, Anatol Puiu, unul din reprezentanţii de vază a elitei ştiinţifice a Rusiei, politolog, profesor, doctor în sociologie, directorul Şcolii Superioare de Jurnalism al Universităţii din Sankt-Petersburg.

Subiectul întîlnirii a prezentat un interes nu doar pentru jurnalişti, dar şi istorici, politologi, celor ce activează în învăţămînt şi nu în ultimul rînd- pentru studenţi.

Biografie: A. Puiu s-a născut în 14 septembrie 1959, în satul Sineşti, raionul Ungheni. După absolvirea şcolii medii a activat în calitate de profesor de limbă rusă. În 1977 este înmatriculat la Facultatea Limbi Străine a Universităţii de Stat din Chişinău şi se specializează în limbile franceză şi spaniolă. După satisfacerea serviciului militar, în 1981 se înscrie la Facultatea de Filosofie a Universităţii de Stat din Sankt-Petersburg. În 1989 susţine teza de magistru în problema autoadministrării şi începe activitatea în cadrul Universităţii la catedra Instituţii Politice şi Cecetări Politice Aplicate. În 1995 îşi ia teza de doctor cu tema: “Pluralismul politic: Experienţa Franţei”, astfel la vîrsta de 35 ani devine doctor în sociologie, iar la 37- membru al Academiei de Ştiinţe Politice.

În cadrul Facultăţii de Jurnalism al Universităţii de Stat din Sankt-Petersburg, A. Puiu activează în calitate de şef al catedrei de Jurnalism Internaţional, iar din 2010 este decan al Facultăţii.

Autor al 4 monografii şi un cercetător în domeniul informaţiei şi securităţii internaţionale, este totodată şi coordonator al seminarului ştiinţifico-practic din cadrul Fac. de Jurnalism. Strategiile urmate în Franţa şi Danemarca au extins arealul preocupărilor sale ştiinţifice. Anatolie Puiu vine cu idei noi de formare a jurnalistului, el susţine că acesta trebuie să aibă cunoştinţe de management contemporan, de gestiune a proiectelor media, logistică informaţională, vînzări electronice…

Cu emoţii aparte, A. Puiu, a revenit în ţara sa natală, pentru a realiza cîteva soiuri de astfel de întîlniri. Iniţial, Dn-lui, ne-a relatat emoţia pe care o simte pentru ţara în care s-a născut, demonstrîndu-ne, cu ochi fericiţi, imaginea întregului sat natal, pe care o ţine şi în biroul său. El a menţionat că oriunde nu ar fi, Moldova îi este începutul şi că aerul de aici îl poţi întinde pe o felie de pîine coaptă!

Sankt-Petersburgul, la fascinat printr-un mod aparte, cel istoric şi cu o arhitectură de invidiat. El susţine că acest oraş la primit cu sinceritate.

În timpul training-ului,  Anatol Puiu, a îndrumat jurnaliştii să activeze cît mai fructuos, să scoată majorul accent, al ţării noastre, de pe criminalistică şi să ştim că în orice politică trebuie să meargă înainte- omul!

 

Advertisements

About Cristina Evtodii

https://www.facebook.com/cristinaevtodiiblog/ https://www.instagram.com/cristinaevtodii/
This entry was posted in Media and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Anatolii Puiu- Jurnalismul în vîltoarea proceselor integraţioniste!

  1. Zamolxes says:

    Bravo pentru domnul Puiu,povestea aceasta imi aduce aminte de ceea ce imi povestea tatal meu , ca avea un consatean care la facultate la Bucuresti era foarte destept il chema Popa, numai note bune si lucrari de valoare. Rusii l-au chemat la Moscova (atunci rusii inca mai stateau in Romania dupa razboi),deci l-au chemat acolo si acolo i-au zis sa stea, nu cumva sa creada ca se mai intoarce in Romania. I-au schimbat si numele in Popov,si i-au zis ca nu mai are voie sa se intoarca in Romania.
    De atunci nu l-au mai vazut prin sat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s